Ahmad Khalid Tawfiq - Utopia

Utopia on enemmän hyperbolinen huuto kuin psykologisesti tarkka ihmis- tai yhteiskuntakuvaus. 

Egyptiläisen Ahmad Khalid Tawfiqin ensimmäinen suomen kielellä saatava romaani on Utopia (alkuperäisteos vuodelta 2008).

Tawfiq oli arabiankielisen maailman tunnetuimpia kirjailijoita ja ehti julkaista satoja kirjoja, lähinnä scifiä ja jännitysromaaneja. Lääketieteen tohtorina hänen spesialiteettinsa oli lääketieteellinen draama/trilleri.


Menehtyessään huhtikuussa 2018 hän oli 55-vuotias mutta oli ehtinyt kirjoittaa jo vuosia hämmentävää tahtia: keskimäärin 22 teosta vuodessa. Yksistään pokkariromaaneja ehdittiin julkaista yli 200. Samaan aikaan Tawfiq teki tietysti myös päivätyötänsä yliopiston professorina.


Voinemme nyt sopia, että sanomme ääneen "Tawfiq" aina, kun jäämme kiinni siitä, että syytämme kiirettä jostain tekemättömyydestä, kun oikeita syitä ovat oma mukavuudenhalu sekä priorisointikyvyn puute.


Utopia
 (suomennos 2013) kuvaa vaihtoehtoista tulevaisuutta, Egyptiä vuonna 2023. Pieni elitistinen joukko elää muurien suojaamana siirtokunnassa, Utopiassa, ja loput kansasta elää äärimmäisessä köyhyydessä. Keskiluokka on kadonnut. Öljy on menettänyt arvonsa, kun USA on keksinyt uuden polttoaineen. Rahat ja varat ovat tietyillä yläluokan jäsenillä ja heidän perheillään. Muurien lisäksi heitä suojelevat USA:n sotilaat. Muut Utopian ulkopuolella ovat vajonneet liki eläimelliseen tilaan: selviytymään saastan, nälän ja rikollisuuden keskellä. Kulttuuri on kadonnut ja jos jotain luetaan, se on hömppälehti.


Utopian
nuori sukupolvi on tympääntynyt yltäkylläisyyden ja joutilaisuuden keskellä ja keksii moraalittomia viihdytyskeinoja. Utopian arvot ovat itsekeskeisiä, ja tekemisten taustalla näyttää vaikuttavan silkka hedonismi. Kirjan päähenkilö on hemmoteltu, ylimielinen ja kylmäkiskoinen teinipoika. Hän soluttautuu tyttöystävänsä kanssa tavallisen kansan keskuuteen saadakseen jännitystä elämäänsä. Eikä kaikki sitten menekään käsikirjoituksen mukaan.


Merkille pantavaa on, että romaani on julkaistu muutama vuosi ennen arabikevättä. Kuitenkin romaanissa alleviivataan olosuhteita, joissa juuri arabikevään vallankumousaalto 2010 - 2011 sai alkunsa: kansan köyhistymisestä.


Like Kustannuksen mukaan Utopian arabikustantaja on joutunut Egyptin sotilasjuntan epäsuoran uhkailun kohteeksi ja häntä on syytetty kumouksellisen toiminnan tukemisesta. 


Utopian
lukee helposti yhdeltä istumalta, sillä se on erittäin sujuvasti ja mukaansa kiskoen kirjoitettu. Se kertoo selkeän juonen lyhyessä aikaikkunassa ja kutoo pinnan alle ison kertomuksen. Utopiasta ei voi kuitenkaan nauttia, sillä kärjistyksistään huolimatta se kertoo jotain jo tämän päivän rumuudesta ja kytevästä savusta ja yhdestä mahdollisesta dystopiasta. Lukija aavistaa, että teos etenee tiettyjä tapahtumia kohti ja voi vain yrittää toivoa, että inhottavimpia asioita ei tapahtuisi. Romaanissa on K18-tavaraa, mutta ikävimmät kohtaukset voi lukea symbolistisiksi kuvauksiksi. 


Utopian
asetelma ja henkilökuvaus ovat ilmeisesti tahallisen mustavalkoisia, ja todellisen maailman monimutkaiset ja hienosyiset syy-seurausvyyhdit ohitetaan. Kirja onkin enemmän hyperbolinen huuto kuin psykologisesti tarkka ihmis- tai yhteiskuntakuvaus.


Tawfiq, Ahmad Khalid: Utopia 
Like Kustannus 2013
Alkuperäisteos: Yutubiya 2008
Alkuperäisteoksen kieli: Arabia
Suomennos: Sampsa Peltonen
Formaatti: Painettu kirja kirjastosta

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Albert Camus: Sivullinen - ja miten romaani liittyy Anneli Auerin oikeusdraamaan

Elena Ferrante: Loistava ystäväni, lapsuus ja nuoruus, Napoli-sarja 1 (äänikirja)

Kirja-arvostelu: Yuval Noah Harari, 21 oppituntia maailman tilasta (äänikirja)

Risto Isomäki: Sarasvatin hiekkaa - näinkö jäätikkö sulaa

Juha Vuorinen: Juoppohullun päiväkirja (äänikirja)