Kirja-arvostelu: Sisko Savonlahti - Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu


Onko teoksen päähenkilö Suomen Girls-Hannah ja kuva ajelehtivasta prekaarityöläisestä?

Tämä kuva on otettu kuvapankista, sillä Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu tuli luettua e-kirjana. Kuvasta puuttuvat sivuilla varsinaisesti sinnitelleet traakkipuu ja muratti. Ihannekukka pionit kun jäivät kirjassa lähinnä kanteen, mikä tietty on symbolikoukku. Lisäksi puuttuvat valkosipulidippi ja sipsit, joista jää paperille leviävä rasvatahra. Muita avainesineitä olisivat thai-cube-einekset, Coca-Cola Zero, Ketipinor, iPhone ja siinä Tinder, parveke sekä kuivashampoo.

Luin Sisko Savonlahden esikoisteoksen hetken mielijohteesta, sillä heräsin aamuyöllä kolmen jälkeen pirteänä. Hain kirjasovelluksesta luettavaa, sillä puhelimen näytön pienen präntin tuijottaminen pimeässä saattaisi tuudittaa minut nopeasti uudelleen uneen. Tämä teos tuntuu olevan kuumilla lainauslistoilla, ja sitä on myytykin yli 13 000 kappaletta (3/2019). Romaani oli myös Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkintoehdokkaana ja ensimmäiset käännösoikeudet on myyty. Joten miksikä ei.

Nukahtamaan en päässyt, vaan lukaisin koko romaanin kerralla ennen aamutoimia. Luulen, että johtui pelkästään tästä kirjasta, että aamupalaksi tyhjensin samalla laukun pohjalle jääneen salmiakkipussin. Tämä epäkorrektius sopi oikein hyvin juuri tämän teoksen lukemiseen.

Kirja on autofiktiota, eikä se kerro Sisko Savonlahden aidosta elämästä sellaisenaan, tai niin on ainakin luulo, kun siihen kirjailija itsekin viittaa. Fiktio-Sisko on tullut hylätyksi, makaa parvekkeella Helsingissä ja kelaa elämää, kun viereisellä Linnanmäellä ihmiset kiljuvat pelätessään ja helpottuessaan, etteivät tälläkään kertaa kuolleet. Kirjassa tapahtuu paljon muutakin, yritystä päästä eteenpäin elämässä, tulla onnelliseksi, löytää rakkautta. Fiktio-Siskon elämä on kuitenkin irtonaista ja välillä sekavaakin, aineetkin vilahtelevat riveillä. Ollaan ilman töitä, yritetään saada freelancerina keikkoja ja palkkioita ja ollaan jatkuvasti ilman rahaa. Onneksi ystävät tarjoavat. Ja äiti lainaa. Kaiken peittää kuitenkin huumorin aina armas päivävarjo, joten tapahtumat eivät pääse polttamaan lukijan tuntoa. 

Ei voi mitään, mutta lukiessa mielessä alkoi pyöriä toinen kela: Hannah Horvathin ääniraita Girlseistä. Välillä jopa kuvitin mielessäni asiat tapahtuvaksi Hannahille, mitä ihmettä. Menin joskus yleissivistymispäissäni tutustumaan HBO:n hittisarja Girlsiin. Jos tiivistäisi, voisi lainata Ylen juttua: "Hannah elää vanhempiensa rahoilla melko vastuutonta elämää, ja kun vanhemmat päättivät lopettaa taloudellisen tukensa, Hannah käyttäytyy kuin lapsi. Hannah on itsekäs ja ärsyttävä." Hänen ystävänsäkään eivät välttämättä pistä paremmaksi. Elämä on irtonaista hakemista, kahviloissa ja kämpillä hengaamista, luovuttamista, ystävien hylkäämistäkin. Hannah hakee luovana kirjoittajana paikkaansa toimittaja-kirjailijana, aivan kuin sarjan kirjoittaja Lena Dunham. Tai Sisko Savonlahti. Yhtäläisyyttä luo sekin, että fiktio-Sisko matkustaa minnepä muualle kuin New Yorkiin.

Voisiko sanoa, että Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu on jonkinlainen Suomen Girls? Tai Girl - onhan tämä fiktiohahmo kuitenkin introvertimpi, joka ainakin äitinsä mukaan vihaa ihmisiä.

Kirja ei varmaankaan kohoa sellaiseen välkkyyteen kuin voisi. Repaleisen elämäntavan kuvaus varmasti jakaa mielipiteitä ajatuksella: "Mitä saan tämän lukemisesta". Hyvää on se, että teos on ajankuva ajelehtivasta, minä-arvoisesta yhteiskunnasta sekä prekaaristuvasta työelämästä. Kiitosta saa myös teoksen säntillinen ja viimeisen päälle hiottu kieli.

Sisko Savonlahti: Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu
Gummerus 2018
Formaatti: E-kirja

Lähteitä
Savonlahden selkeyttävä haastattelu Lilyn Nollasta ykköseksi -blogissa
Gummeruksen uutinen
Ylen kommentti Girlseistä
Sosiologi.fi:n kirjoitus työelämän prekarisaatiosta (Pirjo Pöllänen)
KuvaImage by Jill Wellington from Pixabay 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Albert Camus: Sivullinen - ja miten romaani liittyy Anneli Auerin oikeusdraamaan

Elena Ferrante: Loistava ystäväni, lapsuus ja nuoruus, Napoli-sarja 1 (äänikirja)

Risto Isomäki: Sarasvatin hiekkaa - näinkö jäätikkö sulaa

Kirja-arvostelu: Yuval Noah Harari, 21 oppituntia maailman tilasta (äänikirja)

Juha Vuorinen: Juoppohullun päiväkirja (äänikirja)