Kirja-arvostelu: Yuval Noah Harari, 21 oppituntia maailman tilasta (äänikirja)
On vaikea päättää, onko 21 oppituntia maailman tilasta tietokirja, esseeteos vai pamfletti. Tietokirja kyllä siten, että Yuval Harari tarjoaa suuren kokoluokan kuvan nykymaailman ilmiöistä. Hän käsittelee työelämää sekä teknologista murrosta, ihmisen vapautta massadatan aikana, tasa-arvoa, yhteisön ja sivilisaation tulevaisuutta, nationalismia, maahanmuuttoa, terrorismia, totuutta, uskontoja ja Jumalaa. Isoja teemoja. Mutta se voisi olla myös pohdiskeleva esseekokoelma ja loppuosassaan jo pamfletti.
Hararin työelämän ja teknologian käsittely on erittäin kiinnostavaa ja tuorettakin. Tekoälyn siivittämä teknologinen disruptio, erityisesti bioteknologia, levittäytyy työelämään niin, että Harari otsikoi yhden lukunsa: "Aikuiseksi kasvettuasi sinulla ei ehkä ole töitä". Hararilla on ehkä keskimääräisiä raportteja radikaalimpi näkemys työn tulevaisuudesta. Hän heittää, että tekoäly voi suoriutua ihmistä paremmin jopa työtehtävistä, jotka edellyttävät intuitiota toisista ihmisistä. Hararin kirjan läpäisee vahva naturalistinen käsitys, jossa ihminen on lähinnä biologinen kone: "Jos tunteet ja halut ovat vain biokemiallisia algoritmeja, ei ole mitään syytä, miksi tietokoneet eivät pystyisi niitä selvittämään". Tekoäly voi siis hyvin korvata psykiatrit ja henkivartijat 2050.
Hän pohtii, että aiemmin työelämän muutoksissa työttömäksi jääneitä saattoi verrata 1800-luvun hevoskuskeihin. Heistä tuli taksiautoilijoita. Lähitulevaisuuden työttömäksi jääviä pitää verrata 1800-luvun työhevosiin: ne tulivat täysin hyödyttömiksi ja poistettiin kokonaan pois työmarkkinoilta. Harari nostaa esiin tekoälyn valtit: yhdistettävyys ja päivitettävyys. Tulevaisuuden tekoälylääkärit ja -kuljettajat voivat luoda helposti verkoston, jotka pystytään päivittämään yhtä aikaa ympäri maailmaa sekunnin murto-osassa. Kun yksi oppii jotain, muutkin oppivat.
Ihmiskuntaa uhkaavat muutkin isot asiat. Ilmastonmuutos tai muu ekologinen katastrofi sekä ydinsota vaikkapa. "Inhimillinen typeryys on yksi historian merkittävimmistä voimista, ja silti meillä on usein taipumus jättää se huomiotta." Hararin käsissä ideologiat ja fasismi saavat kyytiä. Ydinsanoma on, että uhkista on käytävä globaalia keskustelua ja että vanhat uskomukset ja kuppikuntaisuus on heitettävä syrjään: meillä on kaikkea globaalia paitsi globaalia politiikkaa. Maailma on ihmisten varsin epävarmoissa käsissä, ja nyt täytyy toimia oikein.
Alkupuolella Harari teki vaikutuksen kyvyllään maalata kiinnostavasti kokonaiskuvaa asioista ja yhdistää syitä ja seurauksia valtavista aikaperspektiiveistä lyhyeen tilaan, kuten ilmeisen lahjakkaana historoitsijana hän sen pystyy tekemään. Kielikin on selkeää ja elävää, tästä kiitos suomentajallekin.
Loppupuolella Harari siirtyy yhä enemmän ihmisten perinteiden ja uskomusten määrätietoiseen nylkemiseen: "sekularismi antaa meille kaikki tarvitsemamme arvot". Harari ruotii vaikkapa oman heimonsa taustoja ja kehottaa muitakin nöyrään virheiden ja väärien uskomusten myöntämiseen: israelilaisena hän kritisoi juutalaisuuden merkitystä tai paremminkin alleviivaa sen merkityksettömyyttä maailmanhistoriassa. Harari antaa muullekin uskonnon suorasanaiselle kritiikilleen palstatilaa. Harari
päättää teoksensa Vipassana-meditointiin ja ruumiin tuntemuksiin keskittymiseen ja näin mallintaa sitä yhdeksi ratkaisuksi saada kosketus todellisuuteen.
Hyvä tietokirja ilman muuta myös kouluttaa, valistaa ja vaikuttaa. Mutta silti on hämmentävää, miten ehdottomaksi ja toisia maailmankatsomuksia raapivaksi tuomarinsormeksi teos äityy. Jopa siinä määrin, että kirja ei oikein päässyt kohoamaan sellaiseksi hienoksi tietokirjaksi, johon siinä oli ainekset. Ja oliko tarkoituskaan.
Äänikirjana teos on podcastimainen kokemus ja sitä oli helppo kuunnella automatkoilla, lenkeillä ja vaikka ruokaostoksilla. Huono puoli taas oli se, että teksteihin ei voinut palata ja kokonaiskuvan oli synnyttävä täysin muistinvaraisesti. Jos saisin valita uudelleen, lukisin teoksen paperilta tai e-kirjana.Hyvä tietokirja ilman muuta myös kouluttaa, valistaa ja vaikuttaa. Mutta silti on hämmentävää, miten ehdottomaksi ja toisia maailmankatsomuksia raapivaksi tuomarinsormeksi teos äityy. Jopa siinä määrin, että kirja ei oikein päässyt kohoamaan sellaiseksi hienoksi tietokirjaksi, johon siinä oli ainekset. Ja oliko tarkoituskaan.
Yuval Noah
Harari: 21 oppituntia maailman tilasta
Bazar
Kustannus 2018Alkuperäinen teos: 21 Lessons for the 21st Century (2018), Spiegel & Grau, Jonathan Cape
Kieli: englanti
Suomentaja: Jaana Iso-Markku
Formaatti: Äänikirja
Äänikirjan kertoja: Juhani Rajalin
Kuva: Image by stokpic on Pixabay
Kommentit
Lähetä kommentti