Ilkka Remes: Horna (äänikirja)


Piti ottaa elämän ensimmäinen Ilkka Remes lukuun silkan yleissivistyksen vuoksi. Jälleen kerran tuli huomattua, että kun puhelimessa on kirjasovellus, kaikki on niin helposti tarjolla. Kirjahyllyyn voi tallentua yllättäviä teoksia. Kuten Horna. Vaikka kannen tulimeri ja helikopteri eivät juuri kutitelleet. Ja olihan tuolla kirjalla pituutta. Äänikirjana se tuntui vielä massiivisemmalta: normaalilla kuuntelunopeudella urakka kesti lähemmäs 12,5 tuntia. No, toisaalta satuin kuuntelemaan Hornaa, kun ajattelimme piipahtaa Amos Rexin Teamlab-näyttelyssä, ja tiukassa pakkasessa 3,5 tunnin jonotus tunnottomilla varpailla sujui Hornan ansiosta edes vähän rattoisammin.

Esittelyteksti kolautti hermoon: "Ensin Ukraina. Sitten Suomi. Suomi saa tietää Ruotsin hakevan pikaisesti Natoon ja päättää seurata mukana. Venäjä reagoi ärhäkkäästi pakotteiden jo entuudestaan kiristämässä ilmapiirissä. … Suomi on joutumassa Venäjän seuraavan sotilasoperaation kohteeksi."

Äänikirjaksi Horna soveltui hyvin, vaikka myönnettäköön, että välillä meni kaksinkertaisella nopeudella ja jotain jäi varmasti sisäistämättä. Vaikka teos ei hyvällä tahdollakaan ole itselle sitä soveliainta tyylilajia, teksti oli mukavan toiminnallista ja visualisointi aktivoi oman elokuvan pyörimään aivoissa. Hahmot kuvataan eleineen ja liikkeineen: "Tim kumartui eteenpäin takapenkiltä. 'Antakaa minulle ase'" tai "Jack Ostrovski hölkkäsi autolle ja istuutui ratin taakse. Hän kaasutti liikkeelle ja poimi Craig Hammondin kyytiin pysäköintialueen reunassa olevan kivilajinäyttelyn luota'". Moni ympäristön kuvaus jätti pysyvän muistijäljen, oli kyseessä sitten suomalainen omakotitaloalue tai Venäjän suurlähetystön kellaritilat.

Hornassa Ukraina on miehitetty, Venäjän hävittäjäkone häiritsee Suomen ilmatilaa ja Itämerellä nähdään sukellusveneitä. Fakta ja fiktio sekoittuivat, mikä motivoi kuuntelemista. Fiktion kautta saa näkemystä ja skenaarioruokaa sille, mihin poliittiset valinnat voisivat johtaa. Erityisesti kiinnostavaa oli tiedustelutoiminnan käytännön kuvaus sekä todellinen uhka, hypersoniset ohjukset, jotka pystyvät lentämään moninkertaisella äänennopeudella minne tahansa maapallolla muutamassa kymmenessä minuutissa ja vaihtamaan liikerataansa.

Kunnioitettavaa on Ilkka Remeksen tekemä taustatyö. Jos kirjoja ilmestyy noin kerran vuodessa, työn täytyy olla jatkuvaa. Yksityiskohdat tekevätkin teoksen aidon tuntuiseksi. Remes on kertonut yhdessä harvinaisista haastatteluistaan, että pelkkä netin katunäkymäpalvelu ei yleensä riitä aidon tunnelman luomiseksi vaan hän mielellään vierailee kohteissa itse. Remes viljelee tekstissä paljon myös esimerkiksi teknisiä laitteita ja puolustusvoimiin liittyvää tietoa.

Horna aloitti neljän kirjan Horna-sarjan. Kun kirjaa kuuntelee neljä vuotta myöhemmin, onkin tärkeää muistaa, missä kohtaa historiaa Remes on tapahtumat kuvannut. Remes toteaa jälkisanoissa: "Maailma muuttui dramaattisesti Hornan tekovaiheen aikana. Viime syksynä luoduista mahdollisista, joskin kaukaisista skenaarioista, tulikin lehtien jokapäiväisiä otsikoita. Se on huolestuttavaa."

Tällaista fiktioskenaarioilua soisi päättäjien ja virkamiestenkin kirjahyllyihin.

Ilkka Remes, Horna
WSOY 2014
Formaatti: Äänikirja
Äänikirjan kertoja: Jukka Pitkänen

Lähteitä
Ilkka Remeksen sivut

KuvaImage by mohamed_hassan on Pixabay

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Albert Camus: Sivullinen - ja miten romaani liittyy Anneli Auerin oikeusdraamaan

Elena Ferrante: Loistava ystäväni, lapsuus ja nuoruus, Napoli-sarja 1 (äänikirja)

Kirja-arvostelu: Yuval Noah Harari, 21 oppituntia maailman tilasta (äänikirja)

Risto Isomäki: Sarasvatin hiekkaa - näinkö jäätikkö sulaa

Juha Vuorinen: Juoppohullun päiväkirja (äänikirja)