Kirja-arvostelu: Paula Hawkins: The Girl on the Train (äänikirja, englanti)Trilleri The Girl on the Train on "Number One Bestseller" ja myynyt maailmalla miljoonia. Britti Paula Hawkins työskenteli 15 vuotta muun muassa taloustoimittajana ennen kuin ryhtyi päätoimiseksi kirjailijaksi. Ennen jymymenestystä hän ehti kirjoittaa useita chicklit-romaaneja salanimellä Amy Silver. Genreä Hawkins ei kokenut omakseen mutta piti kevyempien romaanien kirjoittamista hyvänä harjoituksena tosikoetusta varten.

Koska teos oli äänikirjapalvelussa tarjolla, pitihän sitä kokeilla. Tuskin muuten olisin koskaan tieten tahtoen sitä vaikkapa kirjastosta lainannut, varsinkaan englanniksi. Alkuhäslingin ja kuunteluvauhdin säätämisen jälkeen oli suorastaan hämmästyttävää, miten mukaansatempaava teos oli. Kirjaa oli jopa helpompi kuulla kuin muutamia muita suomenkielisiä.

Erityismaininta kertojille Clare Corbett, India Fisher ja Louise Brealey. On pakko sanoa, että suomalaisten lukijoiden jälkeen heidän tyylinsä ja eläytymisensä ilahduttivat. Kolmikko ei vain lukenut, naiset kertoivat, toisin kuin monet suomalaiset tähän mennessä kuullut kollegat. Uskon, että Corbett, Fisher ja Brealey olivat kirjoitustyylin rinnalla yhtä suuri syy siihen, että teksti piti mukanaan.

Hawkins kirjoittaa minä-muodossa. Tässä teoksessa oli kolme eri kertojaminää: Rachel, Anna ja Megan. Rachel on "tyttö junassa", joka matkustaa päivittäin Lontoon esikaupunkialueiden läpi Lontooseen ja takaisin. Raiteiden varrelle jää muun muassa hänen aiempi kotinsa, ja siihen liittyy kipeitä muistoja. Eräänä aamuna hän havaitsee junan ikkunasta jotain erikoista, ja siitä alkaa vyyhti ja pyörteinen vyörytys. Anna ja Megan saavat äänensä ja oman näkökulmansa tarinaan myös. Näiden äänien kautta Hawkins käsittelee eron kipeyttä, muistamisen epävarmuutta ja perheväkivaltaa.

En tiennyt pitäväni tästä genrestä, mutta tarinallisuuden ja englantitreenin tähden olen aloittanut jo Hawkinsin toisen romaanin Into the Water kuuntelun.

Hawkins, Paula: The Girl on the Train
Romaanina julkaissut Doubleday, UK 2015
Kieli: Englanti
Suomeksi julkaistu nimellä Nainen junassa (2015) Otava
Formaatti: Äänikirja
Äänikirjan kertojat: Clare Corbett, India Fisher ja Louise Brealey

Lähteitä: The Guardian

Kuva: Nimuskis on Pixabay

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Albert Camus: Sivullinen - ja miten romaani liittyy Anneli Auerin oikeusdraamaan

Elena Ferrante: Loistava ystäväni, lapsuus ja nuoruus, Napoli-sarja 1 (äänikirja)

Kirja-arvostelu: Yuval Noah Harari, 21 oppituntia maailman tilasta (äänikirja)

Risto Isomäki: Sarasvatin hiekkaa - näinkö jäätikkö sulaa

Juha Vuorinen: Juoppohullun päiväkirja (äänikirja)