Anna-Maria Eilittä: Kun olen poissa - Mitä jäisin kaipaamaan, jos kuolisin tänään? (äänikirja)


"Anna-Maria Eilitän keimailevan kepeä ja viipyilevän pehmeä valse triste ei taluta tuonelaan, vaan johdattelee arvostamaan elämää", tiivistää arvostelussaan Heidi Lakkala Lapin Kansassa.

Juuri näin, arvostamaan elämää. 

Anna-Maria Eilitän esikoisromaanissa Kun olen poissa on kiinnostava idea ja alkuasetelma. Helsinkiläinen keski-ikäinen nainen, äidinkielenopettaja, jää auton alle suojatiellä, ja hän jää jumiin välitilaan. Ilona seurailee ruumishuoneen tapahtumia, elää mukana hautajaiset, näkee perheen surutyön ja kuinka se tasoittuu uudenlaiseen arkeen. 
Ilonalla on, mitä kaivata: Elämä tuntuu olleen ehjää ja avioliitto ja lapset rakastavia ja rakastettavia, näkymäkin oli ollut koti-ikkunasta merelle. Kaipaillaan Helsingin kauniita paikkoja, lasillisia hyvän musiikin äärellä. Ei kovin särökästä, vaikkakin muutama lähipiirin salaisuus paljastuu tapahtumien edetessä.

Kuuntelin Kun olen poissa -romaania lähinnä kävellessä ja juostessa. Tai oikeastaan vähemmän kuuntelin itse kirjaa, enemmän kuuntelin itseäni.

Romaanin nainen on kanssani samanikäinen ja hänen elämänsä katkeaa tuosta vain odottamatta. Mitä itse jäisi kaipaamaan? Mitä olisi jäänyt tekemättä? Jos nyt tästä juoksisi auton alle.

Tuli konkreettinen kaipuu koskettaa toista, nyt kun vielä pystyy. Silittää hiuksia, silittää olkapäätä. Katsoa silmiin ja nähdä siellä toisen sydän. Vahvistui halu etsiä totuutta kuin puhtainta kultaa.

"Enjoy it while it lasts", kuten iltakävelyllä olleen miehen t-paidan selkämys eilenkin kaikille meille kulkijoille sanoi.


Eilittä, Anna-Maria: Kun olen poissa
Atena 2019
Formaatti: Äänikirja
Äänikirjan pituus: 6 h 42 min
Äänikirjan kertoja: Pihla Pohjolainen
Blogikirjoituksen kuva: Angelo Giordano, Pixabay

Lähteitä
Kirjasta sanottua kustantajan sivuilla
Esikoiskirjailija haastattelussa (Me Naiset 3/2019)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Albert Camus: Sivullinen - ja miten romaani liittyy Anneli Auerin oikeusdraamaan

Elena Ferrante: Loistava ystäväni, lapsuus ja nuoruus, Napoli-sarja 1 (äänikirja)

Kirja-arvostelu: Yuval Noah Harari, 21 oppituntia maailman tilasta (äänikirja)

Risto Isomäki: Sarasvatin hiekkaa - näinkö jäätikkö sulaa

Juha Vuorinen: Juoppohullun päiväkirja (äänikirja)