Selja Ahava: Taivaalta tippuvat asiat - hyvin ajateltu kirja


Taivaalta tippuvat asiat (2015) on älykäs mutta sielukas kirja. Hienosti kirjoitettu, hyvin ajateltu.

Kukapa ei olisi miettinyt sattuman merkitystä. Miksi joku sairastuu, miksi joku kuolee, miksi joku toinen porskuttaa onnessaan. Maailma on pelottava. Maailma on mahtava.

Taivaalta tippuvat asiat -kirjan alussa perheen äiti yllättäen kuolee, kun hän jää kotipihassa lentokoneesta pudonneen jääkimpaleen alle. On myös salamaniskuja, lottovoitto ja toinenkin sekä monia muita kummallisia sattumuksia, joita maailmassa on todistetusti tapahtunut. Taivaalta on tosiaan satanut myös sammakoita.

Erikoista on se, että kun Selja Ahava oli kirjoittanut Taivaalta tippuvat asiat -romaania, hän koki saman kuin romaanihahmonsa: jotain putosi yllättäen. Eräänä päivänä Ahavan aviomies ilmoitti haluavansa muuttaa itsensä naiseksi. Tuosta vain. Siitä syntyi seuraavaksi omakohtainen Ennen kuin mieheni katoaa -romaani, josta lisää täällä.

Ennen kaikkea Taivaalta tippuvat asiat pitää lukea, jos haluaa tutkia, kuinka hyvä romaani kirjoitetaan. Tämä kirja hengittää kuin hirsitalo. Kirjoittaminen on ennen kaikkea ajattelua. Selja Ahava osaa ajatella uteliaasti ja yllättävästi. Lapsen näkökulmasta kirjoitetussa tekstissä on riskinsä, mutta Ahava tekee senkin uskottavasti.

Kirjan varsinaisista tapahtumista kirjoittaminen tuntuisi lattealta. Sanotaan siis enää näin, että kirja on palkintonsa ja ehdokkuutensa ansainnut.

Ahava, Selja: Taivaalta tippuvat asiat
Gummerus 2015
Formaatti: Painettu kirja
Palkinnot: Euroopan unionin kirjallisuuspalkinto, Finlandia-ehdokkuus, Tulenkantaja-vientikirjallisuuspalkinnon ehdokkuus

Lähteitä
Selja Ahava haastateltavana Aamun kirjassa

Kuva
Khusen Rustamov, Pixabay

Kommentit

  1. Selja Ahava kirjoittaa hienoa tekstiä ja unenkaltaisia tarinoita. Tykkään.

    VastaaPoista
  2. Toivottavasti Selja Ahavalta tulee jatkossakin vielä monta romaania. Ahava osaa yllättää ja tuoda lisäarvoa lukemiseen.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Albert Camus: Sivullinen - ja miten romaani liittyy Anneli Auerin oikeusdraamaan

Elena Ferrante: Loistava ystäväni, lapsuus ja nuoruus, Napoli-sarja 1 (äänikirja)

Kirja-arvostelu: Yuval Noah Harari, 21 oppituntia maailman tilasta (äänikirja)

Risto Isomäki: Sarasvatin hiekkaa - näinkö jäätikkö sulaa

Juha Vuorinen: Juoppohullun päiväkirja (äänikirja)