Elena Ferrante: Uuden nimen tarina, Napoli-sarja 2 (äänikirja)Elena Ferranten Napoli-sarjan toisessa osassa Uuden nimen tarina ystävykset Elena ja Lila kypsyvät nuoriksi aikuisiksi. Lila on nyt rouva Stefano Carracci, vaikka 16-vuotiaana avioituneena hän joutuu nopeasti liian isoon rooliin. Älykkyytensä ja luovuutensa ansiosta hänestä tulee silti ideoiva ja energinen voimanpesä Carracin perheen kauppaketjussa. 

Avoauto, kennedymäisen tyylikkäät vaatteet ja filmitähden olemus ei ole kuitenkaan kaikki, vaan Lila alkaa kokea aikuiselämän ja avioliiton synkkiä puolia. Romaani ottaa kantaa muun muassa korttelissa hyväksyttyyn perheväkivaltaan, jota yhteisö ei ole huomaavinaan, vaikka kaikki ymmärtäisivät, mitä on tapahtunut. Tuon ajan Italiassa, ainakin tässä korttelissa, saatettiin olla sitä mieltä, että vaimo tarvitsi ojennusta. Lyödessään mies siis tekee, kuten miehen kuuluu.

Elena sopeutuu 1960-luvun Italian opiskelijamaailmaan ja yrittää oppia ulos kotikorttelin murteesta, tavoista ja ajattelusta. Kun puhuu yleiskielellä, tuntee latinaa ja kreikkaa, osaa referoida kirjoja ja lausua opittuja mielipiteitä maailman poliittisista tapahtumista, on jotain muuta kuin on ollut.

Molemmat yrittävät tehdä elämästään jotain muuta niillä pelimerkeillä, mitä ovat saaneet. Lila rakentaa itselleen uutta elämää kotikorttelin rajojen sisällä päästyään osaksi varakasta perhettä. Hän haluaa siivittää isänsä ja veljensä kengänvalmistuksen menestykseen ja jakaa mielellään rahaa armollisesti köyhempään osaan jääneille ystävilleen. Elena taas puurtaa ja jatkaa opintojaan ja etenee lopulta yliopistoon saakka. Silti molemmat kokevat irrallisuutta ja epävarmuutta uusien rooliensa sisällä.

Mieleenpainuvin osuus ja käännekohta on kesä Ischian lomasaarella. Lääkäri määrää Lilan merenrantalomalle, jotta Lila voimistuisi ja raskaus lähtisi helpommin käyntiin (kahdehdittava resepti). Mukaan lähtevät ystävä Elena ja käly Pinuccia sekä esiliinaksi Lilan äiti Nunzia Cerullo. Siitä tulee paratiisimainen kesäloma, jonka he tietävät muistavansa lopun elämäänsä. Jännitettä kaikkeen tuo se, että samoilla rannoilla lomailevat myös Elenan lapsuudenrakkaus, edelleen ihmeellisen komea Nino Sarratore, sekä hänen ystävänsä, rikkaan makkaratehtaan vesa, Bruno Soccavo. Kuten elämässä usein, myös tässä romaanissa tapahtuu merkittäviä äkkikäännöksiä. 

"Kaikki elämässä tapahtuu summamutikassa, hyvä ja paha menevät sekaisin", kuuluu yksi virke romaanin loppupuolella. Tämä kuvaa hyvin romaanin käänteitä. Ferrante tuntuu kutovan tekstinsä juuri tuota toteamaa, mistä syntyy vahva toden tuntu, kuten muihinkin Napoli-sarjan osiin.

Elena etenee parisuhderintamalla ja alkaa saada myös kirjoittamisestaan merkityksellistä palautetta. Aina vihainen äitikin osoittaa pienillä eleillä hyväksyntäänsä. Elenan menestys vertautuu toiseen tapahtumaketjuun, jossa Lila rikkoo oman kuplansa ja tekee suuria valintoja. Aivan kuin ennenkin näillä ystävyksillä; kun toisella menee - ainakin pinnallisesti katsoen - hyvin, toisella on mentävä - ainakin pinnallisesti katsoen - huonosti. 

Mutta koska kyseessä ovat Lila, ja Elena, asioilla ei ole taipumus jäädä junnaamaan paikoilleen. Eivätkä ne jää nytkään, siitä tarina jatkuu kolmanteen Napoli-sarjan osaan.

(Muokattu 15.5.2019)

Ferrante, Elena: Uuden nimen tarina
WSOY 2017
Alkuperäisteos: Storia del nuovo cognome 2012
Alkuperäisteoksen kieli: Italia
Formaatti: Äänikirja
Suomentaja: Helinä Kangas
Äänikirjan kertoja: Erja Manto
Kuva: Nathan Ziamanski on Unsplash

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Albert Camus: Sivullinen - ja miten romaani liittyy Anneli Auerin oikeusdraamaan

Elena Ferrante: Loistava ystäväni, lapsuus ja nuoruus, Napoli-sarja 1 (äänikirja)

Kirja-arvostelu: Yuval Noah Harari, 21 oppituntia maailman tilasta (äänikirja)

Risto Isomäki: Sarasvatin hiekkaa - näinkö jäätikkö sulaa

Juha Vuorinen: Juoppohullun päiväkirja (äänikirja)