Elena Ferrante: Ne jotka lähtevät ja ne jotka jäävät, Napoli-sarja 3, aikuisvuodet (äänikirja)


Elena Ferranten Napoli-sarjan kolmannessa osassa Elena ja Lila kulkevat yhä enemmän eri suuntiin. Lila tekee raskasta työtä tehtaassa haavoittuneilla käsillään. Elena on julkaissut esikoisteoksensa, ja häntä ylistetään älykköpiireissä. Vaikka roolien railo on leventynyt ystävysten välillä, molemmat ovat silti myös aikuisia naisia, äitejä, puolisoita ja oman polkunsa etsijöitä.

Ennen kaikkea Napoli-sarjan kolmannessa osassa on läsnä näkyvästi kolmas päähenkilö: maailma ystävysten ympärillä. Kun lapsuuden korttelissa Elena ja Lila saivat todistaa väkivaltaisia kahinoita ja riitoja, jopa murhia, nyt väkivaltaa on kaikkialla ympärillä, muuallakin kuin Napolissa, ei vain rääväsuisessa kotikorttelissa.

Italia kärsi 1970-luvulla erityisesti äärivasemmistolaisesta ja -oikeistolaisesta terrorismista. Jo Napoli-sarjan ensimmäisessä osassa lapsille kävi selväksi, että oli kommunisteja ja fasisteja, ja he eivät pitäneet toisistaan. Nyt kolmannessa osassa tutut hahmot ovat kasvaneet aikuisiksi ja ovat valinneet puolensa. Vasemmistolaisia on niin työläisluokissa kuin yliopistopiireissä ja hyvätuloisempien joukossa. 

Lilan kautta Elena Ferrante kuvaa makkaratehtaan oloja mieleenpainuvasti, ja Lila kytkeytyy vanhojen korttelituttujensa kautta mukaan vasemmistolaisliikkeeseen. Kuten aina ennenkin, Lila tuo mukanaan muutosvoimaa ja jopa jotain vallankumouksellista. Asiat eskaloituvat väkivaltaisuuksiksi. 

Elena on perustanut perheen Firenzessä, eivätkä ystävät pidä juuri yhteyttä, kunnes suurimman hädän tullen Lila tukeutuu Elenaan ja saa avun. Lihavina kauppiaanrouvavuosinaan Lila oli auttanut Elenaa, nyt oli Elenan vuoro.
Opiskelijamellakoita, protesteja, kumouksellisuutta, terrorismia, utopioita

Yhteiskunnan levottomuuden kuvaus on mielestäni Napoli-sarjan kolmannen osan kiinnostavinta antia. Koko 1970-luvun Italiaa leimasi yhteiskunnan sosiaalinen, poliittinen ja kulttuurinen muuttuminen. Oli opiskelijamellakoita, protesteja, kumouksellisia liikkeitä, terrorismia ja utopioiden tavoittelua. Yläluokkaisissa vasemmistopiireissä pyörii huumeita ja irrallisia seksuaalisuhteita. Katolinen kirkko alkoi menettää otettaan ja avioero sekä abortti tulivat laillisiksi. Elena Ferrante kuvaa näitä aikoja viitteellisesti päähenkilöidensä kautta ja kuohunta tapahtuu jossain heidän takanaan. Esimerkiksi Punaisten prikaattien tekemä pääministerin Aldo Moron sieppaus ja murha mainitaan aivan ohimennen yhtenä kuohunnan esimerkkinä.

Jos Italia on myllerryksessä, sitä on kuitenkin myös Lilan ja Elenan elämä. Kuten Italiaa, eri voimat raapivat myös näitä naisia - he toisiaan, muut heitä ja he niitä. Kolmannessakin osassa näyttelevät osansa kotikorttelin tutut pojat: vihanneskauppiaan poika Enzo, radikaalikommunisti Pasquale, Elenan entinen poikaystävä Antonio, Carracin kauppiasveljekset Stefano (Lilan aviomies) ja Alfonso sekä kulmakuntaa tyrannisoineet gangsteriveljekset Marcello ja Michele Solara (jotka ovat vuorollaan ihailleet ja rakastaneet Lilaa) sekä tietenkin Elenan ikuinen ihastus Nino Sarratore. Monet liittoutumat, suhteet ja avioliitot alkavat rakoilla ja uusia syntyä.

Elenalla on ulkoisesti kaikki erinomaisesti; hän on naimisissa ja kahden tyttären äiti sekä kirjoittaja. Mutta ei auta. Kuten yhteiskunnassa moraalisäännöt rakoilevat, Elena alkaa nakertaa avioliittoaan, flirttailee sinne ja tänne ja lopulta pettää. Elena repäisee itsensä irti yllättävällä tavalla.

Erityistä tässä osassa on se, että miesten kautta sanoitetaan Lilan ja Elenan todellista ydintä. Michele Solara tunnistaa ja sanoittaa Lilassa sen, mitä muu ympäristö ei näe. Hän ylistää Lilan älykkyyttä ja luovaa hulluutta ja haluaa tämän hinnalla millä hyvänsä leipiinsä. Nino Sarratore puolestaan lausuu jossain kohtaa Elenalle totuuden sanat ja paljastaa asian samalla myös lukijalle: "Olet heijastanut Lilaan sen, mitä itse olet."

Ferrante, Elena: Ne jotka lähtevät ja ne jotka jäävät
WSOY 2018
Alkuperäisteos: Storia di chi fugge e di chi resta 2013
Suomentaja: Helinä Kangas
Formaatti: Äänikirja
Kieli: Italia
Äänikirjan kertoja: Erja Manto

Lähteitä

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Albert Camus: Sivullinen - ja miten romaani liittyy Anneli Auerin oikeusdraamaan

Elena Ferrante: Loistava ystäväni, lapsuus ja nuoruus, Napoli-sarja 1 (äänikirja)

Kirja-arvostelu: Yuval Noah Harari, 21 oppituntia maailman tilasta (äänikirja)

Risto Isomäki: Sarasvatin hiekkaa - näinkö jäätikkö sulaa

Juha Vuorinen: Juoppohullun päiväkirja (äänikirja)